Първи тест на летни гуми за сезон лято 2016

Обинкновено от ACE (Automobile Club Europa) са от първите, които публикуват резултатите от тест на летни гуми и тази година не изневериха на това, като още в края на февруари споделиха резултатите от проведения от тях тест на летни гуми за сезон лято 2016.

Първият им тест за сезона е на гуми основно от средния клас. Гумите, които от ACE подлагат на тест са в размера 195/65R15, а тестовият автомобил е VW Golf. Проучването на ACE показва, че цената е основен фактор при избора на гуми и затова гумите, които подлагат на тест са от средния и дори някои може да се каже - от икономичния клас.

За съжаление в теста не са включени гуми от високия клас, с които да бъдат сравнени резултатите на представителите на средния и икономичен клас, които ACE подлагат на тест, но пък присъстват модели на Hankook и Nexen, които през последните години се характеризират с изключително високо качество, така че донякъде служат за норматив в проведения тест.


Обновено: Излязоха и резултатите от теста на ADAC на летни гуми в размер 185/65 R15.


Резултатите от теста на летни гуми 2016

На сухо претендентите се представянето на всички тествани гуми е доста близко. Разбира се, поведението на суха настилка е най-малкото предизвикателство, на което биват поставени тестваните гуми, така че дори гуми от икономичния клас се представят доста добре тук. От десетте тествани гуми най-добре се представя моделът Nexen N'Blue HD+, следван от Hankook Kinergy ECO K425, а третата позиция си делят Sava Intensa HP и Pneumant Summer HP4.

На мокра настилка се очертават по-големи разлики. Най-слабо се представя GT Radial Champiro FE1 със спирачен път, който е с цели 15 метра по-дълъг от резултата на най-добре представилата се гума - моделът на Nexen N'Blue HD+. Второто и третото място при теста на мокра настилка заемат представилите се много добре и на суха настилка модели на Hankook и Pneumant. Моделът Barum Brillantis 2 заема 5-та позиция на мокра настилка - значително по-добър резултат от представянето му на сухо.

По отношение на разхода на гориво и комфорта изненадващо най-добре се представя GT Radial - модел, който във всички останали дисциплини се представя много слабо. Разликата между първият и последният тук, обаче, е доста малка, така или иначе.

Сравнявайки цената на тестваните гуми, лидерите във всички останали дисциплини - моделите на Nexen и Hankook, очаквано се оказват най-скъпи, доказващи до голяма степен, че когао става въпрос за качество при гумите, получаваш това, за което плащаш. От ACE споделят същото мнение, заключвайки че разликата в цената се оправдава със значително по-добро представяне на по-скъпите гуми.

Вижте детайлните резултати от теста по-долу. Колоната "Други" е обединения резултат от резултатите по критериите за разход на гориво, шум и комфорт.

 
Nexen N Blue HD Plus

№1: Nexen N Blue HD Plus


Общо: 152 / Суха настилка: 49 / Мокра настилка: 63 / Други: 40 

Hankook K425 Kinergy Eco

2: Hankook K425 Kinergy Eco


Общо: 146 / Суха настилка: 46 / Мокра настилка: 58 / Други: 42

Pneumant Summer HP4

3: Pneumant Summer HP4


Общо: 146 / Суха настилка: 47 / Мокра настилка: 60 / Други: 39

Debica Presto

4: Debica Presto


Общо: 133 / Суха настилка: 43 / Мокра настилка: 48 / Други: 42

BFGoodrich gGrip

5: BFGoodrich gGrip


Общо: 130 / Суха настилка: 44 / Мокра настилка: 46 / Други: 40

Barum Brillantis 2

6: Barum Brillantis 2


Общо: 130 / Суха настилка: 38 / Мокра настилка: 53 / Други: 39

Viking CityTech II

7: Viking CityTech II


Общо: 129 / Суха настилка: 39 / Мокра настилка: 50 / Други: 40

Sava intensa hp

8: Sava intensa hp


Общо: 128 / Суха настилка: 46 / Мокра настилка: 40 / Други: 42

High Performer HS3

9: High Performer HS3


Общо: 117 / Суха настилка: 41 / Мокра настилка: 36 / Други: 40

GT Radial Champiro FE1

10: GT Radial Champiro FE1


Общо: 104 / Суха настилка: 41 / Мокра настилка: 18 / Други: 45