4 безценни съвета за грижа за гумите

Грижата за гумите е важна за поддържане на тяхното качество. Повечето шофьори обаче не обръщат внимание на грижата за гумите на автомобила, вероятно и защото не знаят какво точно могат и трябва да правят, за да поддържат своите гуми в отлично здраве. Всъщност, не е много трудно. В настоящата статия сме събрали ценни и същевремнно лесни за спазване съвети, които ще ви помогнат в мисията за поддръжка гумите.

За да спре напълно автомобил, движещ се с 60 км / ч са необходими около 550 кг сила - това усилие се понася в крайна сметка от гумите на автомобила. Ако увеличим скоростта и  намалим  дистанцията за спиране, усилието става значително по-голямо. Можете сами да си представите на какви натоварвания подлагаме гумите на автомобила всеки ден.

Именно затова и изборът на гуми е от огромно значение за сигурността на пътя и за поведението на вашия автомобил. Но освен да изберем и закупим качествени гуми, трябва да знаем и как да се грижим за тях и да го правим регулярно. Без да се бавим повече, нека да преминем към конкретните съвети, които сме подготвили:

Налягането в гумите

стикер за препоръчителното налягане на гумитеВъздухът под налягане в нашите гуми има тенденцията алко по малко да се измъква - това се дължи от една страна на промяната в температурата, но също и на самата конструкция на гумата.

Неподходящо налягане може да е причина за предсрочно износване на гумите, увеличаване на разхода на гориво, както и недобра управляемост на автомобила. Неслучайно започваме с налягането - поддържането на подходящо налягане в гумите е най-добрият и освен това и най-лесният начин да удължите живота им и да спестите гориво.

И така - колко често трябва да проверяваме налягането?

Веднъж месечно е достатъчно. Ако имате съмнения, че нещо не е наред, разбира се - проверете веднага. Ако ви се налага да помпате гумите по-често от веднъж месечно, за да поддържате налягането - има проблем, който изисква вниманието на вашия сервиз за гуми.

Най-добрият момент за проверка на налягането е преди да потеглите - тогава гумите са студени и налягането е най-ниско. Попмпането на гумите след продължително шофиране не е добра идея, т.к. гумите са заглрели и това е повишило налягането.

Колкото до самото налягане - следвайте зададените от производителя насоки, които можете да откриете в упътването на автомобила както и обикновено - на стикер на шофьорската врата. Обикновено предните и задните гуми се помпат до различно ниво, така че непремено проверете насоките на производителя.

Скоростния индекс и товарния индекс на гумите

надписи на борда на гуматаВсички гуми имат скоростен индекс, който е означен на самата гума. Заедно с него е изписан и товарния индекс - какво тегло може да понесе гумата. Означението обикновено изглежда така: 94V - числото е товарния индекс, а буквата - скоростния. 94V, например означава максимално тегло на гума - 670 кг и максимална скорост - 149 км / ч. Колкото по-високо е числото, толкова по-голям товар може да понесе гумата и колкото по към края на азбуката е буквата, толкова по-висока е максималната скорост.

За да не се износи гумата преждевременно и за да имате добра сигурност на пътя, съобразете се със зададените ограничения за товароносимост и максимална скорост. Ако знаете, че ще ви се наложи да карате с по-висока скорост, изберете гума с по-висок скоростен индекс. Ако ще товарите повече автомобила, спрете се на гума с висок товарен индекс.

Разгледайте тук таблицата за скоростен индекс, а ето и таблицата за товарен индекс.

Други означения, които ще откриете на гумата, са широчината, височината и размера на джантата. Например, можете да видите: 205/55 R16 - това е гума с широчина 205 мм, височина - 55% от широчината (т.е. 112.75 мм) и размер на джанатата 16 инча.

Какъв размер гуми е допустимо да се монтират на вашия автомобил, ще откриете в упътването на автомобила. Не слагайте гуми с различен размер - това ще се отрази на разхода, на поведението на автомобила и на сигурността при движение.

Грайфер и износване на гумата

Минималната дълбочина на грайфера по закон у нас е 1.6 мм. В действителност обаче препоръчителната минимална дълбочина на грайфера на зимна гума е 4 мм, а за лятна - 3 мм.

маркер за износване на гумата
маркер за износване

Всяка гума има маркер за износване, който показва минималната дълбочина на грайфера на гумата, според производителя. Достигнете ли този грайфер, непременно сменете гумите.

Дълбочината на грайфера обаче далеч не е единственият фактор при износването на гумите, за който трябва да внимавате. Проверявайте регулярно гумите и за други следи от износване:

  • наранявания по повърхността
    Ако забележите такива, консултирайте се с вашия сервиз.
  • наранявания и издувания на борда на гумата
    При преминаване през дупка или друга неравност, е възможно да се появи издуване на борда. Това е знак за нарушаване на структурата на гумата и веднага трябва да отидете в сервиз за смяна.

Веднъж месечно можете да правите оглед за подобни наранявания и следи от износване, както и след по-продължително каране, например след пътуване на по-голямо разстояние.

Последният фактор при износването на гумата, няма лесно забележимо външно отражение, а е свързан със стареенето на каучука. При нормално използване и добра грижа за гумите, техните качества се запазват и 10 години след датата на производство, т.е. стареенето - като химически и физически процес, извън износването от употреба, не е процес, който протича толкова бързо, колкото много от нас се опасяват.

Въпреки това, има значение кога е произведена гумата и още по-голямо, от кога се експлоатира. Една гума, която е монтирана на автомобил преди 5 години, дори и автомобилът да се използва много рядко, няма да има съвсем същите качества, каквито ще има чисто нова гума, монтирана преди 1 месец.

Затова има две неща, които да съобразите:

(1) DOT - това е означение на гумата, което носи информация за датата на производство.

Когато закупувате нови гуми, уверете се, че са произведени сравнително скоро - това ще рече - през последните 24 месеца. Ако са произведени по-отдавна - това само по себе си не би трябвало да е проблем, стига да са складирани и съхранявани професионално.

DOT - значение

(2) От кога се използват гумите. Дори и да шофирате малко и гумите да нямат видими следи от износване, ако ги използвате отдавна - 4-5 години, например, те вече са загубили голяма част от качествата си, само от това, че са изложени на атмосферни условия, температурни аплитуди, слънчева светлина, натоварване (дори и при недвижещ се автомобил, гумите са под налягане и това е натоварване за тях).

спрей за почистване и грижа за гумитеПрепарати за поддръжка на гумите

Съществуват препарати за почистване и поддържане на гумите, които имат благоприятно влияние по отношение на живота и качеството на гумата.

Пример за тъкъв препарат е този спрей (пяна) на Sonax, който можете да използвате както за почистване на гумите, така и за предпазване и защита.

 

Подобни препарати можете да използвате веднъж седмично, както и след автомивка.

 


Надяваме се съветите ни да са ви били полезни. Ще се радваме да споделите и своите съвети. Следете блога на Аутоспот за още полезни статии за собствениците на автомобили.


Ако ви предстои да избирате летни гуми този сезон, разгледайте тестовете на летни гуми за сезон 2016:


Аутоспот предлага огромно разнообразие от гуми - чисто нови, произведени в послдените 24 месеца. Предлаганите от нас гуми са на отлична цена, с доставка за цялата страна. Можете да закупите от нас гуми на изплащане до 36 месеца.

Разгледайте каталога с летни гуми