След колко навъртяни километра е време да сменим гумите с нови?

Плашещо е колко биват подценявани гумите от някои водачи, предвид че именно те осигуряват контакта на автомобила с пътя и отражението им както върху сигурността и поведението на автомобила, така и върху комфорта и разхода на гориво, е наистина голямо.

Изключително важно е автомобилът да бъде оборудван с адекватни гуми, които отговарят на условията, в които бива използван автомобила, както и на стила на шофиране на водача.

В същото време, цената на новите гуми не е фактор, който може да бъде пренебрегнат и е важно условие при вземането на решение за смяна на гумите с нови, затова си задаваме въпроса - кога е време да сменим гумите на автомобила с нови?

Дали можем да преценим след колко "сезона" или след колко километра пробег гумите са за смяна?

Редица фактори влияят на качествата и продължителността на живота на гумите е необходимо да ги съобразим, за да можем да си отговорим на този въпрос.

След като разгледаме факторите, влияещи на износването и на показателите на гумите, както и на качествата, които различните гуми имат, можем да си създадем представа кога е време да сменим гумите с нови.

И ето кои са основните фактори, които дават отражение върху износването на гумите и намаляването на техните качества с времето и използването им:

Стилът на шофиране

Разбира се, стилът на шофиране има голямо отражение върху износването на гумите. Агресивното шофиране, с рязко спиране и взимане на завоите с висока скорост, изхабява гумите по-бързо.

Пътните условия

Става въпрос за качеството на настилката и "предизвикателствата", пред които поставяме гумите. Дупките и неравностите, използването на гумите извън асфалтов път са условия, които съкращават живота на гумата, спомагайки по-бързото износване и нарушаване на каучука.

Позицията (предни/задни)

Предните гуми отнасят значително по-голяма част от натоварването - при спиране и в завои. Изключение са случаите, в които имаме агресивен стил на шофиране, комбиниран със задно предаване, разбира се... (колегите с BMW-тата си знаят)

Скоростта

При високи скорости гумите са подложени на по-голяма температура и по-бързо износване. Затова, ако шофирате често и продължително с висока скорост, уверете се че избирате гуми с подходящ скоростен индекс.

Натоварването

Става въпрос за теглото - ако гумите се използват при условия, близки или надвишаващи техния товарен индекс, това води до по-бързо изхабяване.

Налягането

Съвет номер 1 в статията ни 4 съвета за грижа за гумите, беше свързан именно с налягането. Твърде ниско или твърде високо налягане води до по-бързо изхабяване на гумата.

Реглажа

Надали е нужно да обясняваме детайлно защо реглажът дава отражение на изхабяването на гумите. Неравномерното изхабяване при неправилен реглаж не само намалява живота на гумата, но и създава предпоставки за опасност и непредвидимо поведение на автомобила.

Показателите на самата гума

Не всички гуми са еднакви, разбира се. Някои гуми имат по-мек износващ се слой (най-външния слой) и по-ниски нива на шум, по-добър комфорт, но и също така - по-бързо износване. Други имат по-твърд износващ се слой, по-бавно се износват, но пък имат различно поведение при спиране, по-висок шум и т.н. Тестовете на гуми дават добра представа за предимствата на различните предлагани модели. Можете да се запознаете с проведените от ADAC тестове на летни гуми 2016, за да добиете представа за показателите на тестваните актуални модели:

 

И така, разгледахме факторите, които влияят на износването на гумите, но в крайна сметка - какъв е отговорът на поставения въпрос: След какъв пробег трябва да сменим гумите с нови?

Няма да го оставим без отговор, въпреки че е труден :)

Гуми от поне среден клас - разбирайте такива, които показват при тестове средни и над средните резултати, би трябвало да издържат при добра грижа и нормално ползване 30 000 км. Това, разбира се, е условен ориентир. Вземете предвид всички описани по-горе фактори, както и конкретните показатели на избраните гуми, като нови, за да прецените кога е време за смяна.

Прочетете нашите съвети за грижа за гумите, за да удължите живота на своите гуми и да се радвате на сигурно и комфортно пътуване.

А ако се чудите какво бихте могли да направите със старите гуми, след като ги замените с нови, вижте тази свежа идея за въжена масичка: