AGM технология - какво представляват AGM акумулаторите?

AGM е акроним на Absorbent Glass Mat и е наименованието на технология при оловно-киселинните акумулатори, при която положителната и отрицателната плоча са разделени от тънка мрежа от стъклени микровлъкна, напоена с електролитна течност.

Първоначално технологията се разработва за целите на авиацията, където има нужда от акумулатори с ниско тегло и висока ефективност, които не се влияят от положението, при което е поставен и се намира акумулаторът, както и са устойчиви на вибрации.

AGM технологията

Днес редица производители предлагат стартови акумулатори и тягови акумулатори, създадени по тази технология. Преимуществата, освен по отношение на устойчивостта на вибрации, са най-вече свързани с ниското вътрешно съпротивление на този тип акумулатори, както и липсата на загуба (изпаряване) на електролитна течност при разреждане и зареждане на акумулатора. AGM акумулаторите се саморазреждат до 50 пъти по-бавно от стандартните оловно-киселинни батерии с течен електролит и 10-15 пъти по-бавно от геловите акумулатори.

Важно е да се има предвид, че въпреки очевидните плюсове на AGM технологията за акумулатори тип deep cycle - например за соларни инсталации, каравани и т.н., не всички AGM акумулатори са подходящи за такова приложение и не всеки AGM акумулатор е и deep cycle акумулатор. Има немалко AGM стартови акумулатори, които благодарение на AGM технологията имат отлични показатали и висок стартов ток, но не са подходящи за използване за други цели, изискващи постоянно и продължително разреждане, за което е подходящ тягов акумулатор.

Стартовите AGM акумулатори обикновено се използват в автомобили от висок клас и най-вече в автомобили със старт-стоп системи, системи за регенериране на енергия при спиране и други подобни. Заради устойчивостта си на вибрации, AGM акумулаторите са особено популярни за мотори.


В autospot.bg ще откриете голям избор от AGM акумулатори на отлична цена, с безплатна доставка за цялата страна.


AGM стартови акумулатори 70Ah:

Berga AGM Power Block 70 AhVarta Start-Stop Plus 70 AhBosch S6 AGM 70 Ah