8 начина да намалите разхода на гориво

Да поддържаш автомобил не е евтино удоволствие. Разходите, свързани със сервизна поддръжка, консумативи за автомобила, летните и зимни гуми, а също и застраховки, данък и винетка, се натрупват до значителна сума на годишна база. Безспорно най-големият разход във времето обаче все още е горивото.

Спазвайки някои правила за шофиране и поддръжка на автомобила можете да намалите този разход, с до 20%. Ето как:

№1: Избирайте гориво, което е наистина подходящо за вашия автомобил

Високооктановите горива и тези, рекламирани като допълнително рафинирани, пречистени и т.н. не само са по-скъпи, но при по-стари автомобили могат дори да повишат разхода на гориво. Сипвайте гориво, което е съобразено с изискванията и характеристиките на вашия автомобил, за да избегнете излишни разходи.

№2: Следете налягането в гумите и го поддържайте достатъчно високо

На гредата на шофьорската врата или на капачката на резервоара обикновено са посочени препоръчителните стойности за налягането на въздуха в гумите. В зависимост от това колко е натоварен автомобилът, налягането е различно. Уверете се, че вашите гуми са напомпани достатъчно и налягането отговаря на посоченото препоръчително такова. Също така, следете гумите за балони, наранявания и изхабяване - те са единственото от вашия автомобил, което е в досег с пътя и освен върху разхода на гориво имат огромно влияние върху сигурността.


Вижте още: 4 безценни съвета за грижа за гумите


№3: Не оставяйте двигателят да работи дълго на празен ход

Повечето нови модели автомобили вече имат start-stop система, която изключва двигателя, когато автомобилът не се движи. За по-старите автомобили обаче е въпрос на преценка на водача да изсключи двигателя, когато автомобилът е стационарен за по-дълго време, за да спести гориво. При стартиране на двигателя, в зависимост от мотора и върастта на автомобила, се изразходва гориво, достатъчно за около 3 минути работа на празен ход. Затова, при по-стари автомобили, е смислено да изклювате мотора, ако колата стои на едно място повече от това време, т.е. над 3 минути.

Важно е да имате предвид, също така, че стартирането на двигателят е по-бързо и по-оптимално, когато вашият акумулатор е в добро състояние.

№4: Сменяйте моторното масло навреме

Качественото моторно масло е важна предпоставка за ефективната работа на двигателя на вашия автомобил. Маслото се замърсява и губи своите качества с ползването на автомобила и затова трябва да бъде подменяно регулярно. По-новите автомобили сами напомнят за това, но не разчитайте само на тази индикация - консултирайте се с вашия сервиз за това кога да смените маслото и не отлагайте, когато дойде време за това. Двигателят работи оптимално и разходът е по-нисък, когато моторното масло е прясно и качествено.


Вижте още: 5 мита за моторните масла


№5: Погрижете се за филтрите

Въздушният филтър се грижи за това в двигателя да не попадат частици, които намаляват ефективността на работата му. Въздухът, преминаващ през филтъра се смесва с горивото, преди да попадне в в мотора и ако филтърът е стар, мръсният въздух ще намали ефективността на работа на двигателя. Затова, при всяка смяна на маслото, подменяйте и въздушния филтър, както и масления филтър.

№6: Включете авто пилота

Круиз контролът или темпоматът поддържат скоростта, подавайки плавно "газ", когато е необходимо и отнемайки "газта" при спускане. По този начин се максимална ефективност и разходът намалява.

№7: Избягвайте резките тръгвания

За да бъде икономично вашето шофиране, не е нужно да карате бавно, но е много важно да карате плавно. Резкото ускоряване изразходва много повече гориво от поддържането на скорост. Разбира се, всеки автомобил има определена скорост, при която разходът е оптимален за дадена предавка. Много високите скорости със сигурност ще доведат до по-висок разход, но не случайно градският разход обикновено е по-висок - заради честите спирания и потегляния. Колкото по-плавно карате - толкова по-нисък ще бъде и разходът на гориво.

№8: Олекотете автомобила

Не, не става въпрос за махане на задната седалка, корите на вратите и въздушните възглавници... Просто помислете кои от нещата в багажника не е нужно да бъдат возени всеки ден и ги приберете в гаража или мазето за когато потрябват. Теглото на автомобила има съвсем реално отражение върху разхода на гориво.

БОНУС: Оставете колата, когато можете!

Да, наистина, тарикатски съвет, много смешно, но сериозно - трябва ли навсякъде да сте с автомобила? Разходете се или използвайте колелото, когато имате възможност - това е отличен начин да намалите разхода на гориво и да се раздвижите. Звучи банално, но се замислете следващия път, когато спрете колата само 5 минути, след като сте тръгнали - дали не можех да дойда пеша и дали нямаше дори да е по-приятно?