След какъв пробег трябва да сменим гумите с нови?

Гумите са "връзката" на автомобила с пътя и е невероятно, а и плашещо, колко много шофьори подценяват важността на това автомобилът да е оборудван с адекватни гуми.

Отражението на гумите върху поведението на автомобила, възможността да спира добре, да е стабилен при различни пътни условия, е подценявано твърде често от много автомобилисти, които карат с гуми на предела на живота им или с гуми с неадекватни показатели спрямо условията, при които се използват.

В същото време, цената на новите гуми не е пренебрежителен фактор и надали някой би искал да харчи пари излишно. Затова и идва логичният въпрос - кога е време да сменим гумите на автомобила с нови?

Може ли да бъде дадено число, конкретен пробег, по който да се ориентираме и да сме сигурни, че ако го спазим, ще имаме сигурно и адекватно поведение на автомобила и комфортно пътуване?

Факторите, които влияят на живота и качествата на гумите са много и трябва да ги вземем предвид, преди да дадем отговор на въпроса при какъв пробег гумите са за смяна.

Ако разгледаме факторите, които влиият на износването и на показателите на гумите, както и на качествата, които различните гуми имат, то бихме могли да си създадем представа кога е време да сменим гумите с нови.

Ето и основните фактори, които дават отражение върху износването на гумите и намаляването на техните качества с времето и използването им:

Стилът на шофиране

Разбира се, стилът на шофиране има голямо отражение върху износването на гумите. Агресивното шофиране, с рязко спиране и взимане на завоите с висока скорост, изхабява гумите по-бързо.

Позицията (предни/задни)

Предните гуми отнасят значително по-голяма част от натоварването - при спиране и в завои. Изключение са случаите, в които имаме агресивен стил на шофиране, комбиниран със задно предаване, разбира се... (колегите с BMW-тата си знаят)

Скоростта

При високи скорости гумите са подложени на по-голяма температура и по-бързо износване. Затова, ако шофирате често и продължително с висока скорост, уверете се че избирате гуми с подходящ скоростен индекс.

Натоварването

Става въпрос за теглото - ако гумите се използват при условия, близки или надвишаващи техния товарен индекс, това води до по-бързо изхабяване.

Налягането

Съвет номер 1 в статията ни 4 съвета за грижа за гумите, беше свързан именно с налягането. Твърде ниско или твърде високо налягане води до по-бързо изхабяване на гумата.

Реглажа

Надали е нужно да обясняваме детайлно защо реглажът дава отражение на изхабяването на гумите. Неравномерното изхабяване при неправилен реглаж не само намалява живота на гумата, но и създава предпоставки за опасност и непредвидимо поведение на автомобила.

Показателите на самата гума

Не всички гуми са еднакви, разбира се. Някои гуми имат по-мек износващ се слой (най-външния слой) и по-ниски нива на шум, по-добър комфорт, но и също така - по-бързо износване. Други имат по-твърд износващ се слой, по-бавно се износват, но пък имат различно поведение при спиране, по-висок шум и т.н. Тестовете на гуми дават добра представа за предимствата на различните предлагани модели. Можете да се запознаете с проведените от ADAC тестове на зимни гуми 2015, за да добиете представа за показателите на тестваните актуални модели:

И така, разгледахме факторите, които влияят на износването на гумите, но в крайна сметка - какъв е отговорът на поставения въпрос: След какъв пробег трябва да сменим гумите с нови?

Няма да го оставим без отговор, въпреки че е труден :)

Гуми от поне среден клас - разбирайте такива, които показват при тестове средни и над средните резултати, би трябвало да издържат при добра грижа и нормално ползване 30 000 км. Това, разбира се, е условен ориентир. Вземете предвид всички описани по-горе фактори, както и конкретните показатели на избраните гуми, като нови, за да прецените кога е време за смяна.

Прочетете нашите съвети за грижа за гумите, за да удължите живота на своите гуми и да се радвате на сигурно и комфортно пътуване.