Как да смените моторното масло на автомобила си

Защо да подменяте моторното масло на своя автомобил сами? Отговорът е, че това ще ви спести време и пари. Вместо да губите време на дълги опашки в местния автосервиз, може да го направите сами. За около 80 лв. можете да си купите нов маслен филтър и качествено масло за двигателя.

Маслото на двигателя трябва да се сменя през определени интервали. Редовната смяна на маслото, е важна предпоставка за вашата безопасност и за безпроблемната работа и дълъг живот на мотора.

Това може да стане в три лесни стъпки:

  1. Източете старото моторно масло.
  2. Заменете стария маслен филтър с нов.
  3. Сипете новото моторно масло в двигателя.

Проверете в инструкциите на автомобила ви кога е посочено, че трябва да сменяте моторното масло. Обикновено производителите препоръчват като стандарт, смяната на маслото да се извършва на всеки 9600 км или на всеки 4800 км за кола, която е по-малко експлоатирана.

 


Прочетете още: 5 мита за моторните масла

Всички знаем, че автомобилите ни имат нужда от моторно масло, за да функционира двигателят нормално. Задачата на моторното масло е да смазва движещите се части в двигателя и да защитава от корозия, наслагвания и утайки. Някои от нас обаче вероятно знаем и някои "факти" за моторните масла, които всъщност далеч не са верни. Прочети още...


 

Оптималният момент за смяна на маслото и филтъра на чисто нов автомобил е след първите 450 км. След това, обикновено е достатъчно да извършвате тази процедура на всеки 9600 км.

Не е препоръчително да се използват твърде евтини моторни масла или такива с неясен произход, защото това може да доведе до по-бързото износване на двигателя. Особено внимателни бъдете, ако решите да купите наливно масло, а и предвид наличието на хубави масла като Total и Castrol на доста ниска цена, дори и да разполагате със силно ограничен бюджет, не рискувайте.

Относно избора на подходящо моторно масло - проверете в книжката на автомобила или се консултирайте с търговеца на моторни масла, на който се спрете. 

Какво е необходимо за оптималната поддръжка на един двигател

Преди да започнете да сменяте моторното масло, оставете двигателя да поработи. Ако маслото е загрято, то ще се оттече по-лесно от двигателя.

Проучете дали има теч на масло и къде е точният участък. Изберете подходящо място да извършите подмяната на маслото – препоръчителен е равен и асфалтиран терен. Необходими са ви крик и подемни опори, с които да повдигнете колата.

Стъпка 1. Намерете капачката за източване на масло и я завъртете по посока на часовниковата стрелка, за да изтече цялата течност.

Стъпка 2. Отстранете стария маслен филтър с помощта на гаечен (верижен) ключ. Използвайте подходящи инструменти, според пространството, с което разполагате за работа. Инструменти тип гнездо са подходящи, ако мястото е малко. След като отстраните стария филтър, нанесете с пръст тънък слой моторно масло върху уплътнението на новия, за да подобрите работата му.

Първоначално поставете ръчно новия филтър, без да използвате прекомерна сила. Ако не пасва го извадете внимателно и опитайте отново. Той трябва да има добра изолация. Повечето филтри имат подробни инструкции за монтаж. Обикновено съветът е да се нанесе слой масло върху него, за да има по-добро уплътнение.

Все пак филтърът трябва да е добре затегнат. За целта използвайте гаечен ключ. Това е много важно. Резултатът от хлабаво монтирания филтър е, че маслото ще бликне като гейзер, когато включите двигателя. Това се дължи на високото вътрешно налягане, което се създава. Ако маслото потече, незабавно трябва да изключите двигателя. В противен случай той може да се повреди непоправимо, буквално за секунди.

Ако филтърът е твърде затегнат, уплътнението може да се разкъса и да стане трудно да се отстрани. В такъв случай, използвайте отвертка, за да го отделите от мястото.

Важно е да се отбележи, че някои модели автомобили имат нестандартно поставен маслен филтър в горната част на двигателя. За да улесните смяната на такъв филтър, трябва първо да отстраните маркуча за прием на въздух. Дъното на кутията на масления филтър стои долу вдясно от края на тръбата, която засмуква въздух. Подберете точният размер гаечен ключ. Тук се използват специфични филтърни патрони.

Стъпка 3. Сега вече може да налеете новото масло в двигателя. Открийте капачката на капака на клапана. Уверете се, че това е правилната капачка. След това я отвъртете, поставете фуния и изсипете течността.

Необходимото количество масло, би трябвало да е посочено в ръководството на автомобила. Повечето двигатели поемат около 4-5 литра. Внимавайте да не прелее. Това носи потенциален риск за двигателя при включването му.

Поставете капачката за наливане на масло обратно на мястото й. Следете светлинния индикатор за маслото, който показва негово състояние. Той не трябва да свети, ако всичко е наред. Запалете двигателя и проверете под автомобила дали не изтича масло. Изключете двигателя и изчакайте минута. Така маслото ще има време да се утаи. След това проверете с пръчка нивото му.

След това избършете пръчката с парче плат. Изчакайте няколко секунди и отново проверете нивото на течността. Оптималното ниво е отбелязано на скалата на измервателния прибор. 

Препоръчително е да рециклирате използваното моторно масло. Изсипете го в подходящ съд, за лесно пренасяне до пункта за рециклиране.


В онлайн магазин Аутоспот ще откриете огромен избор от оригинални качествени моторни масла на ниска цена. Свържете се с нас, за да Ви помогнем с избора на филтър и да Ви предложим специална цена за комплект масло и филтри.