Как да превърнем една стара гума в страхотна въжена масичка

След последния сезон, в който смятате да ползвате зимните си гуми, когато е време да ги смените с летни гуми за последен път, сте изправени пред въпроса - какво да правите със старите гуми? Дали, ако ги оставите в сервиза, ще бъдат наистина рециклирани?

Предлагаме ви едно креативно решение, с което не само ще сте сигурни, че вашите стари гуми няма да се превърнат в токсичен нерециклиран отпадък, но и ще получат нов живот и ще ви служат още дълго - по един много необикновен начин!

Направете си въжена холна или градинска масичка!

Използвайки една стара гума и въже, като това на снимката - каквото можете да закупите в строителните хипермаркети, ще можете да си направите въжена масичка за кафе, като тази на снимката по-горе.

Ето какво ще ви трябва:

  • 1 брой стара автомобилна гума
  • 2 броя дървена плоскост, 5-6мм дебелина, изрязана под формата на окръжност с диаметър, съответстващ на размера на гумата
  • 6 видии и винтоверт
  • пистолет за горещо лепило (силикон) и поне 6 пълнителя
  • около 50м въже като на снимката, дебелина 10мм
  • ножица и кърпа
  • импрегнатор за дърво на водна основа - 1 кутия
  • четка за нанасяне на лака

И така - да се захващаме за работа!

Най-напред почистете добре гумата. Ако е много мръсна - измийте я и я оставете да изсъхне хубаво. Поставете едната плоскост върху гумата и пробийте три дупки в равно отдалечени краища, така че да пробиете и самата гума.

Завийте видиите здраво, така че да сте сигурни, че плоскостта е захваната стабилно за гумата. Повторете това и от другата страна на гумата, за да закрепите и другата плоскост.

Започнете със залепянето на въжето от центъра на плоскостта, за да се получи добър резултат. Поставете малко лепило в центъра и прилепете края на въжето.

Придържайки краят в средата, направете спирала около него, поставяйки достатъчно лепило под въжето, така че да бъде здраво залепено за плоскостта.

След като приключите с покриването на плоскостта с въжето, продължете по същия начин, покривайки борда на гумата. Използвайте достатъчно лепило и се уверете, че въжето е добре залепено и добре опънато. 

Обърнете гумата и продължете с облепянето на борда, докато стигнете до другата плоскост.

След като покриете гумата и достигнете до плоскостта, срежете въжето. Прилепете края на въжето плътно, така че да не настърча.

Трябва да отрежете въжето, достигайки ръба на плоскостта, т.к. това ще бъде долната страна на масичката и тя ще лежи директно на пода, без да бъде покрита от въже.

Покрийте с импрегнатора за дърво цялата въжена повърхност. Изчакайте 1 час и нанесете втори път. След второто нанасяне оставете хубаво да изсъхне. След около ден повърхността ще е достатъчно суха, за да може да се докосва, но за пълното изсъхване са необходими 10-12 дни.

Ето как изглежда готовата масичка.

Какво мислите за тази идея? Бихте ли се наели да я реализирате? Споделете мнението си в коментарите по-долу!


Ако сме ви вдъхновили и нямате търпение да свалите зимните гуми, за да се заемете да ги преобразявате във въжени масички, разгледайте първо нашите предложения за летни гуми на супер изгодни цени!