Как да пестим гориво - полезни съвети и примери

Съвременните превозни средства са скъпо удоволствие. Сервизна поддръжка, зимни и летни гуми, застраховки, винетки, дори такса за паркиране - всичко това е само част от многобройните разходи на активните шофьори.

Като добавим абсурдните цени на горивата на фона на средностатистическата българска заплата илиза, че да притежаваш автомобил не е елементарно удобство, а лукс, който малцина могат да си позволят.

Все пак има дребни, но ефективни начини да спестим средства поне от гориво.

Доказано е, че средният разход на гориво, който е посочен от производителя като стандартен, може да се намали до 20% стига да управлявате колата си правилно. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да го постигнете:

Избягвайте работата на двигателя на празен ход

Това предложение се разбира от само себе си, но все пак сме длъжни да го споменем. Колкото и просто да звучи, това е отличен метод за икономия. Трябва да знаете обаче, че този съвет важи единствено, ако се налага да спрете за по-дълъг интервал от време. В случай, че престоят ви ще е кратък не изключвайте двигателя.

Ето един пример: застанете зад автомобил, който пуска двигателя си. Виждате ли облака, който излиза от ауспуха? Това са отровни облаци от неизгоряло гориво, достатъчно да поддържа празен ход за три минути. Ако престоят ви е над този период -- изключвайте. В противен случай, освен че товарите двигателя, изхвърляте ценното гориво неизползвано.

Старт-стоп системите също са добър вариант за икономия. Те изключват двигателя малко след като превозното средство е спряло на място. Докато колата е в покой, електрическата система в автомобила продължава да бъде захранвана с електричество, а разходът на енергия се следи.

Използвайте подходящите масла и горива

Употребата на гориво, което отговаря най-точно на характеристиките на вашата кола е от ключово значение. Много бензиностанции продават скъпи горива, които повишават мощността на автомобилите.

Реално при повечето стандартни автомобили няма смисъл от такива горива, затова ако искате да пестите, най-добре не зареждайте такива супер горива, освен ако не сте със спортен или много нов автомобил.

Елиминирайте ненужните предмети

Наднорменото тегло не е враг само на банския ви костюм. То също така е в ущърб на горивната ефективност. Ето защо компактните леки коли са много по-икономични от джиповете с огромни гуми и аеродинамика на планинска верига. Премахнете всички излишни вещи и спрете да складирате вещи в багажника на колата си, все едно живеете там. Вашият портфейл, банкова сметка и фонд за пенсиониране ще ви бъдат благодарни!

Поддържайте въздушния филтър чист

Въздушният филтър предпазва вътрешността на двигателя от мръсни частици. Той трябва да бъде сменян редовно при всяка смяна на маслото и масления филтър.

Аутоспот предлага въздушни филтри за всички марки автомобили на супер цени.

Повишете налягането в гумите

Погледнете стойностите, които се намират в клапата на резервоара и напомпайте гумите до препоръчителното за пълно натоварване налягане. Освен налягането, важна предпоставка за по-икономично шофиране е и цялостното състояние на гумите - грайфери, кривини, размер. С правилните гуми разходът може да спадне до 0.5л/100км!

Сменяйте редовно маслото

Прясното масло е от решаващо значение за ефективното функциониране на двигател с вътрешно горене. То има най-трудната и отговорна задача от всички течности, използвани при автомобилите. Маслото намалява триенето, охлажда вътрешните компоненти, поддържа двигателя чист и го защитава от корозия.

Съобразете се с препоръките за най-подходящо масло според производителя на вашето превозно средство и то ще ви възнагради с вярна служба и по-добра икономия.

От Аутоспот можете да закупите масло за двигателя на вашия автомобил на топ цена - с бърза доставка.

Шофирайте плавно

Карането с прекалено ниска скорост не е синоним на икономично шофиране. Различните автомобили имат различна определена скорост, при която разходът им на гориво е оптимален. Това е скоростта, с която колата се движи по равен път на най-високата предавка с обороти по средата на ефективния диапазон. При тази скорост двигателят работи главно за преодоляване на въздушното съпротивление и триенето между гумите и пътя.

Използвайте круиз контрол

Автопилотът познат още като "круиз-контрол" и "темпомат" е система, която поддържа постоянна скорост на превозното средство, подавайки или отнемайки автоматично газта при нужда (при движение по наклон например). "Управляващата" електроника на системата винаги подбира най-добрия компромис в съчетанието от скоростта на движение, избраната предавка..