Как да изберете нов акумулатор за автомобила?

За разлика от много други проблеми по автомобила, които могат да изчакат подходящ момент за посещение в сервиза, когато акумулаторът откаже, ще трябва незабавно да вземете мерки. И понеже в такъв случай сте притиснати от времето и ситуацията, вероятността да не направите най-добър избор на акумулатор или да платите твърде висока цена, е много голяма.

Можете да си спестите тези неприятности, като се поинтересувате и вземете мерки, още когато усетите първите симптоми - замисли ли се колата при паленето, веднага трябва да проверите акумулатора. Можете да го направите и сами - проверете напрежението - зареден акумулатор би трябвало да има напрежение между 12.4V и 12.6V. Ако напрежението е под 12.4V акумулаторът или трябва да бъде зареден или ако е зареден, но напрежението е под това - много е вероятно да е за смяна.

Как да изберете подходящ акумулатор за вашия автомобил?

Има няколко неща, които трябва да вземете предвид, за да направите добър избор:

Размери

Необходимо е да знаете какъв размер акумулатор е подходящ за вашия автомобил, но също така и какъв е типа на захващане и какво е разположението на полюсите. Най-добре е да се посъветвате за това с вашия автосервиз или да проверите в упътването на автомобила. Можете, също така, да се консултирате и с консултант на autospot.bg - ще се радваме да проверим тези данни за вашия автомобил.

Можете да проверите показателите на сегашния си акумулатор, но имайте предвид, че е възможно предишният акумулатор да не е бил избран подходящо, така че най-добре проверете упътването на автомобила или се консултирайте със специалист, за да научите точно какви показатели на акумулатора са препоръчителни за вашия автомобил.

Тип захващане на клемите

Важно е да поставите акумулатор, който е подходящ за вашия автомобил като размери и захващане, защото ако акумулаторът не е закрепен стабилно и надеждно и има вибрации, това ще се съкрати живота му.

Освен физическите размери, трябва да проверите и типа на клемите и разположението на полюсите. Съществуват три типа клеми - европейски, азиатски и американски - и както се досещате, според производителя на автомобила, можете да се ориентирате и кой тип най-вероятно е вашият акумулатор, но най-сигурният начин е да проверите настоящия акумулатор.

Европейски тип: плюсовата клема е с диаметър 19.5 мм, а на минусовата - 17.9 мм 

Азиатски тип: плюсовата клема е с диаметър 14.7 мм, а на минусовата - 13.01 мм

Американски тип: от предната страна на акумулатора (с етикета) излизат плюсовата и минусовата шпилки с резба

Разположение на полюсите

Има два типа разположение - десен (+) и ляв (+). Заставайки с лице към акумулатора (така че да виждате етикета), ако плюсът е от дясната страна, това е десен (+).

Капацитет

Това е показателят, който указва колко време акумулаторът може да отдава заряд (при минимално натоварване) - измерва се в ампер-часове (Ah).

Колкото по-голям капацитет, толкова по-дълго акумулаторът може да осигурява напрежение за електрическите консуматори в автобила, докато двигателят не работи. По-висок капацитет, обаче, означава и по-висока цена, а и по-големи размери, затова трябва да изберете акумулатор с оптимален капацитет за вашия автомобил, без да се изхвърляте.

Капацитетът е от ключово значение, но не е единственото, което трябва да съобразите, защото освен да осигурява електричество за системите на автомобила, когато двигателят не работи, стартовият акумулатор има друга, основна роля - да подсигури стартирането на мотора и показателят, който е от значение тук е стартовият ток.

Стартов ток

При стартовият ток обикновено се указват т.нар. CCA (Cold Cranking Apms) - този показател указва какъв е токът, който акумулаторът може да осигури при темпратура от 0 градуса в продължение на 30 секунди без напрежението да пада под 7.2V.

На акумулатора това е означено в ампери (A), по подобен начин: 540 A (EN).

Много е важно да изберете акумулатор, който може да осигури достатъчно стартов ток за вашия двигател. По правило дизеловите двигатели изискват по-голям стартов ток. Ако акумулаторът не може да осигури достатъчно висок стартов ток, няма да можете да запалите или ще имате трудности с паленете и животът на акумулатора ще бъде съкратен значително.

Технология

Най-разпространените стартови акумулатори са оловно-киселинните и по всяка вероятност, текущият ви акумулатор е точно такъв. Някои по-нови автомобили разчитат на литиево-йонни стартови акумулатори, но това е скъпо и много рядко решение, затова няма да се спираме изобщо на този вариант.

Съществуват обаче различни технлогии при оловно-киселинните акумулатори, а именно:

  • Wet Cell
    Това са акумулатори с течен електролит, като има два типа - обслужваем и необслужваем. В първия случай можете да допълните електролитната течност при необходимост, а във втория - акумулаторът е запечатан и не е възможно (и необходимо) досипване.
  • Gel
    При този тип акумулатори електролитът е под формата на гел. Счита се за по-безопасна и надеждна технология, но е важно да се има предвид, че геловите акумулатори са много чувствителни на презареждане и ако се зареждат с по-високо от допустимото напрежение, това може да доведе до дефектиране на акумулатора.
  • AGM (Absorbed Glass Matt)
    Най-новата технология при оловно-киселинните акумулатори, при която като сепаратор между плочите се използва материал от стъклена вата, който попива електролита и едновременно позволява постоянен контакт с плочите и в същото време не позволява разплискване. Това прави този тип акумулатори много устойчиви на вибрации. Също така, този тип акумулатори са с много ниско вътрешно съпротивление, което им позволява да отдават много висок стартов ток. Такъв тип акумулатори са най-често ползвани в автомобили от висок клас.

Производител, модел, гаранция и цена

След като сте наясно какви са техническите показатели и типът акумулатор, който ви е необходим, следва да изберете конкретен модел. Важно е да вземете предвид каква гаранция дава производителят/вносителят, каква е цената и разбира се - какви са отзивите от клиенти и препоръките на специалистите.

Много от производителите имат акумулатори в различни класове (серии), така че имайте предвид, че не всеки Bosch, например, е задължително висок клас, т.к. има и серии в икономичния и ниския клас. Ако имате нужда от помощ с избора на акумулатор, свържете се с нас, ще се радваме да помогнем.

По отношение на цената - лесно можете да направите проучване, след като се спрете на даден модел, за да откриете най-добрата цена, като потърсите по марката и модела на акумулатора в Google. Проверете и условията за доставка, гаранция и изискванията за заверяване на гаранцията, които има съответния продавач, за да направите най-добрия за вас избор.


В autospot.bg ще откриете огромен избор от акумулатори на изгодна ценас гаранция от 2 или 3 години, според модела. Можете, също така да закупите акумулатор на изплащане - опцията е налична за всички акумулатори с цена над 120 лв.

Стартовите акумулатори, предлагани от autospot.bg можете да закупите и на още по-ниска ЕКО цена, ако върнете стар акумулатор със сходен ампераж. При поръчка на акумулатор на ЕКО цена, той бива доставен до посочен от вас офис на Спиди, където вие носите стария акумулатор, когато взимате новия. Цената на доставката не се оскъпява при връщане на стар акумулатор.

Вземи нов акумулатор на супер изгодна цена

 


Избрани акумулатори 60Ah:

PowerBat 60AhGigawatt 60AhBosch Silver S4 60Ah