Необходимата информация за зимни гуми

Зимата ще настъпи скоро, а с нея снегът и студът. Ако не искате всеки ден да гледате прогнозата за времето и да се чудите дали ще издрапате с вашите летни гуми, вече е крайно време да поставите зимни. Ние ще ви кажем всичко, което трябва да знаете за тях.

Задължително ли е да използвам зимни гуми през зимата?

Не. Според Закона за движение по пътищата е задължително единствено грайферът да бъде минимум 1,6 мм. В Германия обаче може да ви се наложи да платите глоба 40 евро, ако контролните органи ви хванат с гуми без означение M+S при сняг, лед или киша. В случай че заради липса на такива гуми направите задръстване, глобата набъбва до 80 евро.

Какво означават съкращението M+S и символът снежинка?

Полицаите в Германия се ориентират по означението M+S, зад което се крият думите mud+snow (б.пр., кал и сняг). Всъщност обаче дефиницията е леко подвеждаща, защото е остаряла. Въпросните символи могат да бъдат намерени дори и върху евтини китайски гуми. Ако търсите зимни гуми, по-добре се ориентирайте по символа с планината и снежинката.

Колко трябва да бъде минималната дебелина на протектора за зимната гума?

За зимните и летните гуми са предписани само 1,6 мм, което е прекалено малко. Според тест пилота  Дирк Мьолер-Зонтаг, „когато профилът на гумите е под 3-4 мм, трябва веднага да ги смените“. Под тези стойности поведението на гумата на сняг и мокра настилка не е достатъчно сигурно.

Зимните гуми само за сняг и лед ли трябва да се ползват?

Дори и когато живеете в равен район, където рядко пада сняг, трябва да имате зимни гуми. Защото те имат ламелен профил, който осигурява много добро сцепление дори и при малка снежна покривка. Тя обикновено се натрупва през нощта, така че на сутринта не ви остава време за смяна на гумите или просто няма вашия размер.

Как да разбера от какъв размер гуми имам нужда?

В Германия допустимите размери са описани в документацията. У нас обаче подобна практика няма.

Как да разчитам екоетикета?

От 1 ноември 2012 лепенката с екоетикета е задължителна. На нея има данни за съпротивлението при търкаляне, за поведението на мокра настилка и за шума при преминаване. Както при хладилниците има класификация от А (най-добра стойност) до G (най-лоша). Данните в етикета обаче се дават от производителите – затова той не може да замени тестовете.

Трябва ли да си купувам по-тесни гуми за зимата?

Само ако искате да спестите пари. По отношение на страничното водене и спирането на сняг по-широките гуми действително се представят по-зле от тесните, но на суха и мокра настилка по-голямата контактна площ има предимство.

Имам ли нужда от втори комплект джанти за зимните гуми?

Не. Стига да използвате един и същ размер гуми и през двата сезона. Само че разходите по смяната и баланса не са малки и в някои случаи след четири години стойността им се изравнява с тази на джантите

Къде трябва да поставя по-запазените гуми?

Експертът по гумите на  Хенинг Клип съветва всеки сезон да променяме позицията на предните и на задните гуми, за да се износват равномерно. По принцип обаче е валидно правилото: по-дълбокият грайфер отива назад, за да следва автомобилът по-точно зададената траектория.

Как да съхранявам гумите си?

По възможност на сухо и тъмно място и на стойка за джанти или на стената в гаража