Колко километра навъртя това лято?

Ех, лятни емоции...
... почивки, морета, планини и мнооого пътувания! 

Надяваме се, че си имал възможност да попътуваш и да се забавляваш. Ние със сигурност не можем да се оплачем - навъртяхме хиляди километри - малко по работа, повече по почивки. 

А ти засече ли колко километра измина с колата това лято?

Пътуванията за нас са свързани с почивка и забавление, но за колата тези изминати километри означават умора. И решението е в регулярната и навременна поддръжка и обслужване на автомобила.

А тя се изразява най-малко в следното: 

 • регулярна смяна на моторното масло и масления филтър 
  За бензиновите двигатели това ще рече на всеки 15 000 км *, за дизеловите дори по-малко. Масленият филтър се сменя заедно с маслото. 
  * Дадената стойност е осреднена и условна. Има значение дали колата се кара основно градско или извънградско, както и колко често се кара. Ако автомобилът ви е по-нов, разчитайте на напомнянето на бордовия компютър. Има значение и маслото, което използвате, така че вземете предвид и това.
 • смяна на горивния филтър
  Горивният филтър обикновено се прави при всяко второ обслужване, т.е. на всеки 30 000 км. 
 • смяна на въздушния филтър 
  Заедно със смяната на маслото и масления филтър, на всеки 15 000 км е важно да смените и въздушния филтър. 
 • подмяна на филтрите на купето (климатика) 
  Филтрите на купето са отговорни за качеството на въздуха в колата, но не само - замърсените филтри на купето могат да доведат до запотяване на стъклата, а в неподходящия момент това може да доведе до опасна ситуация на пътя. Най-добре е да се сменят заедно с обслужването за масло - т.е. на 15 000 км, но ако пропуснете обслужване, то непременно ги смени на следващото. 
 • смяна на маслото на скоростната кутия (+филтъра)
  Интервалът за смяна на маслото на скоростната кутия зависи от типа на кутията и конкретния автомобил и може да бъде от 40 до 80 хил. км. Ако не знаеш какъв е интервалът за твоя автомобил, ние ще се радваме да ти помогнем, свържи се с нас. Някои автомобили имат и филтър за маслото на скоростната кутия, който също трябва да бъде подменен заедно с маслото.

Списъкът не е малък, всъщност. И като направим сметка, едно обслужване не излиза много евтино. Но с наша помощ можеш да намалиш сумата значително, защото в autospot.bg ще откриеш всички масла, филтри и консумативи на изключително изгодни цени.Само разгледай:

 

двигателни масла   трансмисионни масла   филтри

Моторни масла

 

Масла за
скоростни кутии

 

Филтри

Castrol Edge
Turbo Diesel 5W40

70.00 лв. за 5 литра
и още 250+ варианта
на супер цени!

 

Total Transmision
BV 75W 80

13.50 лв. за 1 литър
и още 80+ варианта
на супер цени!