КАТ проверява за зимни гуми от 1-ви ноември


От началото на ноември КАТ стартира акция за масова проверка на автомобилите във връзка с подготовката им за зимния сезон - това каза пред БНР началникът на КАТ София Тенчо Тенев.

Автомобилите ще бъдат проверявани дали са оборудвани със зимни гуми. Ще бъдат проверявани и чистачките, включително пръскачките, както и светлините - фарове, габарити и мигачи.

Тенев не уточни дали шофьорите ще бъдат глобявани, ако автомобилът не е приведен в съответствие с предстоящите зимни условия. В предишни години при подобни акции КАТ първоначално започва с проверки и предупреждения към неизрядните водачи, а едва след няколко седмици започва да налага и санции.

Интересното е, че в България единственото законово изискване по отношение на гумите, е за наличие на грайфер с минимален размер 1.6 мм, но няма нормативно определено изискване за използване на зимни гуми през зимния сезон и не е ясно на какво основание ще бъдат евентуално санкционирани водачи, които карат с летни гуми през зимния сезон.

Що се отнася до поведението на зимните гуми, препоръката на повечето производители е, да се използват зимни гуми, когато дневната температура падне под 7 градуса. Вземайки предвид синоптичните прогнози за началото на ноември, 1-ви ноември е много удачен краен срок за смяна на гумите със зимни, т.к. от тази дата нататък среднодневните температури падат под 7 градуса. При такива температури зимните гуми се представят значително по-добре от летните.


Ако този сезон ви предстои покупка на нови зимни гуми и още не сте го направили, разгледайте предлаганите от autospot.bg модели зимни гуми, които са на изключително изгодна цена, с 2 години гаранция и нов DOT.

Зимни гуми на най-добра цена