Как да запалим колата в студеното зимно време?

Всеки акумулатор, докато не се ползва, се саморазрежда. Това се случва още по-бързо в студеното време, а особено, когато акумулаторът е на края на живота си, можете да останете неприятно изненадани някоя зимна сутрин, останали "без ток" - без да можете да запалите колата.

За да не се наложи непредвидена смяна на акумулатора, помислете за новия акумулатор още щом започне да се "замисля" при палене сутрин. В предишна статия сме дали насоки за това как да изберете подходящ нов акумулатор, които ще са ви от полза: Как да изберете нов акумулатор за автомобила?

В настоящата статия ще дадем няколко съвета за това как да запалим сутрин при най-ниските зимни температури.

 

1. Ако не сте карали колата няколко дни или ако имате съмнения, че акумулаторът може да е поизтощен, затворете вратите, изключете радиото, осветлението и всеки друг консуматор, който имате включен в колата. Това включва отоплението, фарове, габарити и т.н.

как да запалим в студеното време - 1


 

2. Завъртете ключа и задръжте до 10 секунди. Не задържайте повече от 10, максимум 20 секунди - ако двигателят не запали за това време, спрете и изчакайте. По-продължително "въртене" може да доведе до прегряване на стартера. Изчакайте няколко минути и опитайте отново.

как да запалим в студеното време


 

3. Дайте възможност на акумулатора да се възстанови, преди да опитате отново. Ако колата не запали след 10-ина секунди "въртене", изчакайте минута-две, преди да опитате отново. Това ще даде възможност на акумулатора да се възстанови, а и след първия опит акумулаторът ще се е постоплил. Най-вече това ще даде възможност на стартера да се охлади.

  • Ако колата почти успява да запали, изчакайте малко и опитайте отново. Ако изобщо не успява да "завърти", то акумулаторът е напълно изтощен и ще се наложи да стартирате с помощ от друг акумулатор.
  • Ако след няколко опита стартера завърта бавно и недостатъчно, че да запалите, можете да опитате да стоплите акумулатора, като го свалите и приберете вкъщи, където ще са му необходими около 2 часа, за да се стопли достатъчно, за да се увеличи ампеража си.

как да запалип в студеното зимно време

 

Ако проблемите с акумулатора продължат и след като се е стоплил, то акумулаторът явно е загубил заряда си, а може и да е за смяна. С посещение в сервиза, който обслужва вашия автомобил, ще можете да получите информация за състоянието на своя акумулатор.

Можете и да заредите акумулатора, ако имате зарядно за акумулатор. Два модела зарядни Bosch, които препоръчваме, можете да откриете тук:

След като заредите акумулатора, ако продължава да създава проблеми, не се бавете, а го сменете с нов.


 

autospot.bg предлага огромен избор от акумулатори на най-изгодни цени във всеки ценови клас - от висококачествените немски акумулатори Bosch с 3 години гаранация, до бюджетния клас, където Gigawatt предлага отлично качество на достъпна цена.

Нов акумулатор на най-ниска цена