Безопасността на гумите

Гумите са основен компонент, свързан с безопасността на всички превозни средства. Това обаче може да се гарантира само, когато гумата е в добро състояние. В тази статия ще намерите цялата необходима информация относно грижата за гумите и тяхната безопасност, като предпазването от щети по гумите, ремонт, износване и профилактика на гумите.

Вероятно ви се е случвало да спукате гума, докато шофирате. В много случаи това може да остане без сериозни последствия и да се разминете само със смяна на гумата с резервна и залепяне на старата гума. Но спукване на гумата в движение може да предизвика и сериозен инцидент, ако се случи докато поддържате висока скорост. Ето защо редовно трябва да проверявате профилактично гумите за щети по тях, защото дефектните гуми винаги са предпоставка за проблеми.

Видими щети по гумите могат да бъдат всякакви необичайни издутини или резки

Поради дефект, в гумата може да проникне вода, която да причини ръжда отвътре. Това ще отслаби структурата на гумата и е възможно вътре да попаднат твърди чужди тела, например камъни или различни отломки от пътната настилка, които биха могли да повредят протектора или да намалят налягането на въздуха. Дори един износен протектор или неправилно съхранение на гумата, например ако е съхранявана навън и я е напичало сллънцето, може да доведе до отслабване на качествата и дори спукването й.

Дефектните гуми могат да удължат спирачния път, което носи голям риск. Когато избирате нови гуми, които да закупите, е добре да имате предвид тези неща. Проучете коментарите, в които потребителите описват своя опит с конкретната марка гуми. Това може да ви помогне да вземете най-доброто решение от гледна точка на безопасността. Добър начин да предотвратите повреда на гумата, е правилното й съхранение, както и като я проверите преди монтажа. Ако пренебрегнете тези стъпки и гумата прояви дефект при употреба, вероятно ремонтът ще е възможен, но досаден, особено предвид, че проблемът е могъл да се избегне с тази обикновена профилактика.

Ремонт на гумите

При спукване в повечето случаи е необходима подмяна само на протектора, но винаги съществува опасност от пълна повреда при неочакван инцидент. В най-добрия случай, ремонтът на гумата може да реши проблема. Но какви са вариантите ако проблемът е по-сериозен?

Ремонт на гуми без резервно колело

От известно време насам много производители на автомобили оборудват новите модели вместо с резервно колело, с комплект за ремонт на гуми. Това означава да извършите първичния ремонт, като използвате уплътнител за гума. След като ви се е наложило да го използвате вие трябва веднага да се отправите към най-близкия сервиз, докато с резервното колело може да изминете много по-голямо разстояние. По-късно техниците в сервиза биха преценили дали гумата може да се ремонтира или трябва да се подмени. Има по-големи шансове гумата да се спаси, когато повредата е само частична.

Профилактика

Най-доброто, което може да направите за безопасността на своите гуми е честата профилактика. Проверявайте ги редовно за наличие на чужди тела или други повреди. Ако откриете пирон в гумата, не го вадете направо - това ще позволи на въздуха да излезе още по-бързо. Може да се наложи да увеличите налягането на въздуха. След това отидете до близкият сервиз за гуми. Тук остава да се надявате, че повредата е само повърхностна и гумата може да бъде спасена. Ако обаче е засегната вътрешната повърхност, ремонтът няма да е възможен.

Добре е да имате предвид, че не само камъни или други остри предмети могат да доведат до спукване. До това може да се стигне и в следствие на чести сблъсъци с високи бордюри или прекомерното и напомпване. При надвишаване на налягането едва с 0.5 бара, рискът от спукване се увеличава. Най-доброто решение при установяване на повреда, е тя да бъде диагностицирана от експерти. Не се наемайте да ремонтирате гумата сами, за да не влошите нейното състояние. Само професионалният ремонт може да ви гарантира безопасността на гумите. Сравнете разходите за ремонт с цената на нови гуми - в нашия онлайн магазин можете да намерите изгодни оферти за гуми.

Износените гуми

Много често причина за инцидентите на пътя се оказват износените гуми. Това е не само опасно, но също може да се окаже и доста скъпо, т.к. много застрахователни компании не покриват цялата щета. Износените гуми са сериозен фактор и трябва да бъдат заменени възможно най-скоро с нови. В autospot.bg процеса на поръчка отнема само няколко минути и ще получите гумата в рамките на ден или два след плащането.

Кога една гума е износена?

Законът определя минимална дълбочина на грайфера от 1,6 мм. Въпреки това, експертите препоръчват минимум дълбочина на протектора от 3 мм за летни гуми и 4 мм за зимни гуми, за да бъдат безопасни на пътя при всякакви климатични условия. Можете лесно и сами да измерите дълбочината на протектора, например с монета, но повечето съвременни модели имат индикатор за износването на гумите (TWI).

Последствията от използването на износени гуми

Опасността от износени гуми може да се обясни най-добре чрез функцията на протектора им. Той има канали, които събират водата при мокра настилка и я транспортират извън гумата. Многото малки напречни канали подобряват сцеплението на гумите при зимни условия. Ако гумата е износена, този предпазващ ефект се елиминира и спирачният път се удължава значително. Това носи висок риск за сигурността, който може да бъде намален значително чрез подмяна на старите гуми с нови.